Selskapet får innvilget pengestøtte tilsvarende 963 millioner norske kroner for å produsere fornybart hydrogen.

I Skipavika i Gulen kommune på Vestlandet skal selskapet bygge en ny ammoniakkfabrikk til 4 milliarder kroner, med planlagt åpning i 2026.

I alt fordeler EU 720 millioner euro, nærmere 8,5 milliarder kroner, på de sju selskapene. Støtten blir utbetalt ut hvor mange kilo hydrogen som blir produsert.

– Fantastisk

Både energiminister Terje Aasland (Ap) og klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) var tirsdag raskt ute med å gratulere Skiga.

– Dette er fantastiske nyheter for den norske hydrogensatsingen, sier Aasland.

– Det er gledelig å se at en norsk aktør hevder seg internasjonalt, sier Bjelland Eriksen.

Hydrogenauksjonen er den første i EUs hydrogenbank som ble opprettet i 2022 som en del av EUs Innovasjonsfond. Innovasjonsfondet finansieres av EUs klimakvotesystem (ETS), som Norge er en del av.

– Dette er en stor dag for norsk industri, sier Astrid Lilliestråle i Enova, som er nasjonalt kontaktpunkt for innovasjonsfondet i Norge.

Regjeringen satser også på å bygge opp hydrogenkapasiteten i Norge. Fra 2021 til 2023 ble det bevilget 5 milliarder kroner til hydrogenformål gjennom Enova.

132 tilbydere

EU-kommisjonen mottok 132 bud fra 17 ulike land i hydrogenauksjonen, og det ble delt ut til sammen 719 millioner euro til sju prosjekter.

Av de øvrige seks selskapene som er tildelt støtte i første runde, kommer tre fra Spania, to fra Portugal og ett fra Finland.

Til sammen skal de sju selskapene produsere 1,58 tonn grønt hydrogen de neste ti årene, noe som vil bety at 10 millioner tonn CO2-utslipp kan unngås.

EU vil lyse ut en ny hydrogenauksjon senere i år, opplyser EU-kommisjonen.