– Jeg er virkelig optimistisk og tror vi kan sikre en avtale innen slutten av året som får slutt på plastforurensingen innen 2040, sier den canadiske parlamentarikeren Julie Dabrusin etter at forhandlingene i Ottawa ble avsluttet natt til tirsdag lokal tid.

Representanter fra 175 land har siden forrige uke deltatt i det som var den fjerde og nest siste forhandlingsrunden i forsøket på å få på plass en internasjonal avtale for å begrense plastforurensingen.

Siste forhandlingsrunde holdes i Sør-Korea i desember. I mellomtiden skal det holdes en rekke konsultasjoner for å forberede innspurten.

Dabrusin mener at tonen nå er langt mer konkret enn i forrige forhandlingsrunde i Kenya for fem måneder siden.

Oljeland vil ikke kutte

Men fortsatt stritter flere olje- og plastproduserende land imot kutt i plastproduksjonen. Land som USA, Kina, Saudi-Arabia og Iran mener det er nok å satse på avfallssortering og resirkulering, noe miljøbevegelsen er sterkt uenig i.

Den påpeker at plast enten ikke blir eller ikke kan resirkuleres. Å smelte plast for å lage nye produkter, fører dessuten også til store utslipp.

– Man kan ikke få slutt på plastforurensingen hvis man ikke reduserer mengden plast vi produserer, sier Graham Forbes fra Greenpeace.

Peru og Rwanda la fram et forslag om å kutte plastproduksjonen med 40 prosent de neste 15 årene, i tråd med klimamålene i Paris-avtalen fra 2015. Men det ble nedstemt.

Mikroplast i fjell og hav

Verdens produksjon av plast er mer enn doblet de siste 20 årene til 460 millioner tonn per år.

Plastsøppel finnes i dag over store deler av verden, ikke minst i havet. Små plastpartikler – mikroplast – er funnet i kroppene til mange typer dyr, og i menneskers blod og brystmelk. Foreløpig er det uklart hvilke helseskader mikroplasten eventuelt kan føre til.

I tillegg fører plastproduksjon til store utslipp av klimagasser. En viktig årsak er at det meste av plasten lages av olje og naturgass.

Om ikke noe gjøres, ligger det an til at plastproduksjonen dobles eller tredobles innen 2050. Da vil også utslippene stige kraftig.

Det samme kan skje med plastforsøplingen, om ikke noe drastisk skjer med avfallshåndteringen. Allerede i dag anslås det at 110 millioner tonn plast årlig blir uansvarlig håndtert.